KRAS Volendam pakt wederom landstitel

Uiteindelijk had de meest ervaren ploeg toch de langste adem. De handbalmannen van OCI/Limburg Lions zorgden in de eerste finalewedstrijd nog voor een sensatie door in het hol van de leeuw titelverdediger Kras/Volendam te verslaan. Maar de NoordHollandse veelvraat liet dat niet nog eens gebeuren. In Limburg werd op pinkstermaandag orde op zaken gesteld en gisteren was een tussensprint in de tweede helft voldoende om in een kolkende eigen hal de tweede trilogie te voltooien. Met 26-21 werd de zesde landstitel in zeven jaar tijd veroverd.

Trainer Martin Vlijm ging op de schouders. Hij vertrekt niet alleen met drie opeenvolgende landstitels, maar dit seizoen won Kras/Volendam alles wat er te winnen viel: de Super Cup, Benelux Liga, nationale beker en landstitel. Die laatste prijs kwam op losse schroeven na de thuisnederlaag, waarin te lang geleund werd op de gevestigde orde. Het maakte de vreugde-explosie bij alles wat oranje was gigantisch. „Over die nederlaag en de manier waarop is gesproken toen we een dag later naar Limburg gingen”, zei doelman Martijn Cappel. „We waren beter, maar wisselden te weinig door, in tegenstelling tot wat Lions deed. In de return losten we dat op. Bovendien was iedereen er van doordrongen dat we móesten en dat die landstitel niet iets vanzelfsprekends is.”

Zodoende werd er een derde wedstrijd uitgesleept en daarin zou Cappel naar ongekende hoogten stijgen. ‘Hij was fenomenaal’, zei Lions-trainer Gabrie Rietbroek, die de geblesseerde opbouwer Nicola Miricki miste. De ruststand van 8-7 vertelde dat beide defensies en doelverdedigers goed stonden, maar aanvallend te weinig dreiging werd ontwikkeld. De Volendamschutters Joey Duin en Jasper Adams kwamen voor rust tot slechts één velddoelpunt, maar zochten bij 11-11 wel de weg naar het doel. ,Daardoor moest Lions anders gaan verdedigen en kwam er ruimte voor mij en Niels Reijgersberg’, zag cirkelspeler Tom Schilder het verschil groeien richting de overwinning. Lions toonde veerkracht, maar dat bleek dit keer niet toereikend. De klasse aan Volendamse zijde wel. ,Het was zwaar bevochten en de ontlading is groot. Omdat het in drieën was, is dit misschien wel één van de mooiste titels’, zat Schilder, van wie twee keer het shirt kapot getrokken werd, er doorheen. ,We hebben zoveel wedstrijden gespeeld, gelukkig zit het er nu op.’

Ook omdat het jongere Lions klaarstond om de heerschappij over te nemen, was er opluchting. Het contrast was groot. Na afloop bleef cirkelspeler Marko Pejovic zich maar verontschuldigen bij alles wat Lions was. Rietbroek: ,Hij kreeg na rust kansen om ons op voorsprong te schieten. Daarna kantelde de wedstrijd in vijf minuten. Daarom heerst er gigantische teleurstelling bij ons. We hadden het thuis af kunnen maken, maar hadden in dat pinksterweekeinde na die zaterdagavond bij elkaar moeten blijven. Toen zaten we in de flow. Dat is een les.’ Bron: de Telegraaf.

KRAS Volendam pakt wederom landstitel