Crelis Schilder

profielfoto_3Wie ben je?
Ik ben Crelis Schilder, op de kop af 40 jaar oud, getrouwd en 2 kinderen.

Wat doe je?
Ik ben eigenaar van 2 bedrijven; FaCS Dienstverlening & Trading, een groothandel in promotie-artikelen. En PAM Schilder & Zn (ook wel bekend onder de naam Eigenlabel.nl); een confectie-loonbedrijf. Daarin vervaardigen en verpakken wij o.a. allerhande textielproducten en mode-accessoires.

Hoe is dat zover gekomen?
Tijdens mijn studie Hoger Onderwijs voor Bank- en Verzekeringswezen kwam ik tot het besef dat die branche eigenlijk helemaal niets voor mij leek te zijn. “Een beetje op een kantoor van 9 tot 5 in dienst van een baas achter een computer zitten” trok mij niet. Mijn vader was toen al zo’n 10 jaar actief met mijn moeder in hun loonconfectiebedrijf, wat toen behoorlijk lekker liep, en het was voor mij vrij simpel om daar in te stappen. Ze maakten in die tijd voornamelijk ceintuurs, als onderaannemer van verschillende opdrachtgevers. Maar net toen ik er goed en wel in zat stortte markt eigenlijk helemaal in. Onze concurrentie kwam eerst vanuit Oost-Europa, en daarna het Verre Oosten. Een aantal van onze opdrachtgevers gingen daarom ook andere zakelijke terreinen verkennen. Ik zat in die tijd heel veel langs de weg, onder andere als koerier, en ik zei tegen die klanten: “Geef mij een koffertje monsters mee, wie weet wat ik voor je aan de man kan brengen!”
Zo gezegd zo gedaan. En als ik dan bij iemand kwam met een T-shirt, wilde men daar natuurlijk ook graag een logootje op gedrukt hebben. En misschien een leuke pen er bij. En nog weer andere artikelen. Mijn koffer met monsters werden er 2, 3, en al snel richtte ik een kleine showroom in bij mij thuis. Dat kon natuurlijk ook niet, dus besloot ik in het pand aan de Dieselstraat een showroom in te richten, waar ik inmiddels al een flink aantal jaren zit, en waar de klanten mij steeds vaker weten te vinden.
Ondertussen was mijn vader officieel met pensioen gegaan, en besloot ik toch ook zijn bedrijf te willen voortzetten. Met een aantal mensen in vaste dienst, en gemiddeld zo’n 20 thuiswerk(st)ers, vond ik het toch zonde om daar zo maar de stekker uit te trekken. En ook daar hadden we natuurlijk ondertussen andere markten aangeboord; we doen veel aan omlabelen en verpakken van textiel, waarbij ik dan ook weer dankbaar gebruik kan maken van mijn netwerk van leveranciers van FaCS, zodat we de onderlinge relaties heel mooi sterk kunnen houden. En door onze manier van werken zijn we heel flexibel en goedkoop, waardoor we op dit moment nog steeds kunnen concurreren met het Verre en “iets Minder Verre” Oosten.

Hoe help je jouw klanten?
Mijn specialisatie ligt een beetje op het custom-made gebied. Uiteraard heb ik meer dan 60.000 artikelen op mijn site staan, zodat ik ook het zelfde aanbod als mijn concurrenten te bieden heb. Maar ik probeer altijd net datgene aan mijn klanten te kunnen aanbieden waardoor ook zij zich een beetje kunnen onderscheiden van een ander. En uiteraard doe ik dat niet alleen tijdens de reguliere kantooruren; in deze 24-uurs economie ben ik altijd bereikbaar voor mijn klanten, niet alleen voor adviezen, maar ook om hun problemen op te lossen. Zowel bij FaCS als bij Eigenlabel.nl is één van mijn motto’s; “Het onmogelijk doen we direct, voor een wonder heb ik iets langer nodig”.
Flexibiliteit en kwaliteit tegen een concurrerende prijs is wat mensen tegenwoordig zoeken, en wat ik dus wil bieden.

Waar haal je motivatie uit?
Juist uit die uitdagingen die bepaalde veeleisende klanten mij bieden, om bijvoorbeeld een product te leveren binnen een moeilijk haalbare levertijd, of een heel mooi custom-made product te (laten) maken in een – volgens de fabrikant – veel te lage oplage, en dat dat dan toch lukt, vaak maar net op tijd, daar krijg je dan toch een goed gevoel bij.

Wat zou je nog willen bereiken?
Op zich ben ik een heel tevreden mens. Maar waar ik een beetje op hoop en naartoe werk, is dat in de toekomst alle ondernemers in de toekomstige gemeente “Groot Waterland”, als zij iets nodig hebben op het gebied van promotie-artikelen, automatisch en als vanzelfsprekend meteen denk aan FaCS.

Wat zou je nooit meer doen met de kennis van nu?
Eigenlijk heb ik geen enkele spijt van welke beslissing die ik ooit genomen heb dan ook. Behalve dan misschien mijn studie; met de kennis van nu, wetende van de bonussen en de exorbitante salarissen die verdiend worden in het Bank- en Verzekeringwezen had ik die studie misschien beter wél af kunnen ronden. Maar of ik dan ook een gelukkig mens zou zijn waag ik te betwijfelen. En nog iets verder achteruit kijkend; misschien had ik wel rechten moeten gaan studeren. Ik had misschien een hele goede advocaat geweest. Maar bij ons op VWO werd nogal gehamerd op een studie Wiskunde of Economie. Dat blijkt ook wel als je een beetje kijkt naar wat de meest vóórkomende beroepen binnen de Palingprofs zijn !

Wat zouden de PalingProfs moeten doen om elkaar nog sterker te maken?
Ik heb gemerkt dat een sterk netwerk een heel positief effect op je omzet kan hebben. Nu is het natuurlijk wel zo, dat voor mij iedere ondernemer een potentiële klant is, dus misschien is het voor mij iets meer voor de hand liggend dan voor sommige andere ondernemers, maar ik denk dat we juist in eerste instantie als Volendammer bedrijvengroep sámen elkaars sterke punten moeten kennen en érkennen, zodat we dat ook buiten het 3e klaphek als sterke eenheid, misschien zelfs wel als een soort merk kunnen uitdragen. Vooral de term Support Your Locals heb ik daarbij zelf heel hoog in het vaandel staan. Ik vind persoonlijk dat dat te vaak wordt vergeten of genegeerd, ook in onze groep.

Aan wie geef je de pen door?
Ik wil de pen graag doorgeven aan Stephanie Hagendoorn van Top Dental. Een jongedame die sinds kort haar eigen tandartspraktijk heeft geopend aan Het Top, en die ik heb leren in de Businessclub van HV Kras / Volendam.